Иво Величков и Димитър Пеев продължиха традицията на турнира „В памет на Тео“

Иво Величков и партньорът му Димитър Пеев спечелиха седмия възпоменателен турнир в памет на някогашния най-добър любител в София Теодор Венков. Така те продължиха традицията всяка година да печели различен отбор. Тео Венков беше енигматична личност сред любителите, след като само за две години започна да печели турнир след турнир, а в същото време винаги беше изключителен феърплей играч, който даваше и пример как би трябвало скромно и смирено да изглежда един шампион. За съжаление обаче толкова внезаплно си тръгна от този свят, че остави дълбока рана от онази ужасна вест, от която целият любителски тенис в България беше потресен. Именно и заради това продължаваме да правим този турнир, на който идеята е просто да поиграем приятелски и за забавление, като победите са бонус, но не приоритет… Които го познавахме – да си спомним пак за Теодор, а тези които нямаха тази привилегия, да покажат своята съпричастност и уважение.

И така в седмицата около приключването на почивките по моретата и започването на новата учебна година, времето пак ни изненада неприятно, след като и преди’ни години имаше издания, които не можаха да се проведат заради лошо време. По същата причина пак отложихме турнира и трябваше записването да се възобнови от нулата, но все пак 16 двойки се регистрираха, а турнирът се получи много приятен. Надяваме се хората да са останали с приятно усещане.

Иво Величков и Димитър Пеев спечелиха финала, след като победиха един много труден отбор в лицето на братята Иван и Андрей Андрееви. Последната година братята успяха да спечелят два изключително реномирани турнира като този за колелата „Лидер“ и „Зашо“ затова никой не би могъл и да дръзне да ги подцени. В шампионския мач всичко вървеше гейм за гейм, когато точно най-силно сервиращия и досега без проблем взимащ всеки свой сервис – Иван, бе пробит в ключов момент, а след това опитният тактик Иво не позволи да има оттегляне и двамата с Димитър спечелиха със 7-5.

Една от зведзните двойки беше тази на Марк Хаджижеков и Влади Искренов, които спечелиха през 2023 г. Двамата реално имаха шансове да спечелят отново турнира, но загубиха от братята Андреви, което пък беше своеобразен реванш, защото именно това беше финалът на последното издание. Иначе Марк и Влади изиграха здрав мач в групата пък срещу бъдещите шампиони, но там след няколко разменени мачбола, загубиха 6-7 и 8-10 точки в тайбрека от Величков и Пеев. Последните имаха също така още един много сложен мач. Той беше рубикон в елиминациите за тях, след като трябваше да намерят пътека през младия състезател Момчил Марков и Ивайло Нецовски. И в тази среща беше много оспорвано и гейм за гейм, но силно сервиращият Момчил допусна пробив при 4-4 и след това резултатът стана 6-4.

Друга много интересена двойка, която имаше шансове за прогрес, бе гледайки сингъл класата тази на Боян Петков и Никола Милчев. В полуфиналите обаче те бяха спрени от братята Андрееви след 4-6.

Важно е да се отбележи и наличието на две дами в турнира. Вездесъщата Елена Андонова, която игра с най-добрия приятел на Тео – Ясен Чорбаджийски. Също така и младата Кристина Капитанова, която пък е със своя приятел Стефан Станев на всеки двойков турнир и също са много сериозен отбор.

ГРУПОВА ФАЗА:

Линк към по-голяма снимка на групите

ЧЕТВЪРТФИНАЛИ:

Ивайло Величков/ Димитър Пеев – Момчил Марков/Ивайло Нецовски 6-4

Мартин Милчев/Свилен Симеонов – Пърси/Иван Папазов 3-6

Боян Петков/Никола Мирчев – Павел Йорданов/Димитър Стоянов 6-2

Иван Андреев/Андрей Андреев – Марк Хаджижеков/Влади Искренов 6-2

 

ПОЛУФИНАЛИ:

Ивайло Величков/ Димитър Пеев – Пърси/Иван Папазов 6-0

Боян Петков/Никола Мирчев – Иван Андреев/Андрей Андреев 4/6

 

ФИНАЛ:

Ивайло Величков/ Димитър Пеев – Иван Андреев/Андрей Андреев 7-5

 

Шампионите досега:

2023 г.
Марк Хаджижеков/Влади Искренов – Иван Андреев/Андрей Андреев 6-3

2022 г.
Сингъл турнир заради лошо време

2021 г.
Не се провежда заради лошо време

2020 г.
Станислав Савев/Валентин Бонев – Калин Кънчев/Пепи Котев 6-4 ( статия)

2019 г.
Латин Латинчев/Симеон Латинчев – Кирил Стоянов/Стефан Шопов 6-3 (статия)

2018 г.
Калин Кънчев/Христофор Минев – Александър Китов/Христо Христов 6-2 (статия)

2017 г.
Алекс Мартински/Данаил Йонов – Милен Германов/Петър Иванов 7-6 (статия)

Share Now

Related Post